Jeugdhulp


Dit is/wordt de hoofdpagina over jeugdhulp of problemen met gemeente in het algemeen.

Aanvragen jeugdhulp

Het aanvragen van jeugdhulp kan moeilijk zijn of lastig gemaakt worden. De ‘happy flow’ voor het aanvragen van jeugdhulp staat op regelhulp. Als je er niet uit komt, dan kan deze pagina helpend zijn.

In het kort zijn dit onze adviezen:

  • Zorg dat je rechtsbijstandsverzekering hebt (werk/inkomen/sociaal), mocht het nodig zijn om in bezwaar en beroep te gaan, dan is het hebben van een rechtsbijstandsverzekering wel handig.
  • Bereid je aanvraag goed voor, eventueel samen met een behandelend arts (zij mogen ook rechtstreeks verwijzen als de oplossing voorhanden is), cliëntondersteuning, eventueel ook met familie en vrienden of zoek naar facebook groepen waar andere ouders je wellicht ook kunnen helpen.
  • Geef de brief met de aanvraag af bij je gemeente en vraag om een ontvangstbevestiging, bewaar zelf een kopie van de brief en natuurlijk ook het ontvangstbewijs
  • Nu heeft de gemeente 8 weken om een besluit te nemen, in deze periode gaan ze de hulpvraag onderzoeken.
  • Ze hebben wettelijk ook de mogelijkheid om het onderzoek te verlengen met maximaal 6 weken, dit moeten ze zo vroeg mogelijk aangeven.
  • De gemeente zal je waarschijnlijk uitnodigen voor een gesprek om de hulpvraag duidelijker te krijgen. Vaak gaan ze hier al hun eigen mening geven en zeggen dat er geen of maar zeer beperkte mogelijkheden zijn. Soms gaan ze ook al wijzen naar eigen kracht, of sociaal netwerk of andere zaken die je al allemaal zelf zou kunnen doen. Bij sommige gemeenten is er gewoon ontmoedigingsbeleid.
  • In veel gevallen gaan ze ook wijzen naar onderwijs, leerplicht of naar jullie als ouders en willen ze meer overleggen gaan organiseren. Ook gewoon bellen met zorgaanbieders, zonder dat je dat weet, gebeurt veel te vaak. Je kunt in je aanvraag aangeven dat jullie privacy zeer belangrijk vinden en dat jullie graag vooraf willen weten welke informatie ze nodig hebben, met welk doel en van wie. Dan kunnen jullie die toestemming overwegen.
  • Er zijn gemeenten die met een mailtje, of telefoontje of tijdens een overleg aangeven dat er volgens hun geen mogelijkheden zijn volgens de jeugdwet. Geef aan dat je dan graag het besluit binnen 14 dagen schriftelijk ontvangt.
  • Uiteindelijk, wat er ook is gebeurd, ze moeten hun besluit onderbouwen en schriftelijk toesturen. Daarna kun je in bezwaar, eventueel met hulp van de rechtsbijstandverzekering.

Aanvragen dubbele kinderbijslag

Indien je meer zorg of hulp biedt aan je kind (vergelijkbaar met een gezond kind van dezelfde leeftijd), dan kan het zijn dat je recht hebt op dubbele kinderbijslag.