Dit is de hoofdpagina over ‘passend’ onderwijs. Deze wordt nog verder uitgewerkt, maar in het kort zijn er in ieder geval de volgende (beperkte) mogelijkheden als je vast loopt in het onderwijs.
Samenwerkingsverband
Ontvangt je kind geen passend onderwijs, dan kun je dit melden aan het samenwerkingsverband. Zij dienen toe te zien op een dekkend aanbod in de regio. Er zijn samenwerkingsverbanden waarin veel kennis aanwezig is en waar er ondersteuningsarrangementen beschikbaar zijn. Maar er zijn ook samenwerkingsverbanden waar eigenlijk niemand thuis geeft.
Onderwijsconsulenten
Kom je met je samenwerkingsverband niet verder, dan kun je contact opnemen met onderwijsconsulenten. Soms helpt dat, maar ze kunnen ook niet echt iets forceren. Het voordeel is wel dat ze onafhankelijk zijn en ook kunnen signaleren aan onderwijsinspectie.
Onderwijsinspectie
Een melding met naam en toenaam van iedereen er bij kan helpen. Onderwijsinspectie wil soms wel gaan bellen met de school, bestuur of samenwerkingsverband om te vragen hoe de steel in de vork zit. Meestal is dat een mooi verhaal, dat verhaal moet je dus wel nog zien te nuanceren bij onderwijsinspectie. Mijn ervaring is dat als je ze meer inzicht geeft, ze dat uiteindelijk wel allemaal meenemen in hun inspectie. In ons geval had het samenwerkingsverband een onvoldoende gekregen. Maar dat heeft verder geen gevolgen, het is niet zo dat het onderwijs of je kind er snel beter van wordt.
Nog verder aan te vullen:
- Leerplichtambtenaar
- Gedragswerk / Project Wel In Ontwikkeling
- Ouders & Onderwijs
- Balans Digitaal